Commissie Gemeentelijke Monumenten Leek

De Commissie Gemeentelijke Monumenten Leek werd op 1 december 1993 geďnstalleerd door het college van burgemeester en wethouders en op 30 januari 1995 is de gemeentelijke monumentenverordening van kracht geworden. De commissie was samengesteld uit vertegenwoordigers van de verschillende dorpen (Leek, Tolbert, Zevenhuizen, Oostwold, Enumatil, Lettelbert en Midwolde) en van de Historische Kring Leek.
Als taakopdracht kreeg de commissie toen mee:

“De gemeente Leek, hierbij vertegenwoordigd door het college van burgemeester en wethouders, verstrekt bij dezen aan de gemeentelijk sub-Monumentencommissie de opdracht om aan de hand van de uitkomst van het Monumenten Inventarisatie Project (MIP) aan het college voornoemd, advies uit te brengen omtrent plaatsing van panden op de aan te leggen gemeentelijke monumentenlijst. Tevens dient de commissie te onderzoeken of er in de gemeente Leek zaken zijn die niet in het MIP worden genoemd, maar wel voor plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst in aanmerking zouden kunnen komen. Bovendien dient de commissie, inzake verzoeken om een sloopvergunning die aan de gemeente Leek zullen worden voorgelegd, advies uit te brengen aan genoemd college”.

De MIP-lijst bestond uit een beschrijving van panden en een adreslijst van deze panden. Een eerste taak werd het bekijken en ordenen van dit materiaal. Vroegere en bestaande situaties werden zoveel mogelijk vastgelegd. Daarmee werd een overzicht verkregen van wat er aan waardevolle panden, objecten en ornamenten was in de gemeente Leek. Van alle beschreven panden werd fotomateriaal opgebouwd en verzameld. Om nog objecten aan de MIP-lijst te kunnen toevoegen moesten deze in de dorpen en buitengebieden worden bekeken en beoordeeld.

Aan de hand van een beleidsnotitie van de monumentencommissie is er een lijst van objecten voorgedragen voor plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst. Dit heeft er in geresulteerd dat in augustus van het jaar 2002 de objectenlijst gemeentelijke monumenten is vastgesteld. De gemeente wil hiermee voorkomen dat beeldbepalende en karakteristieke panden en objecten uit onze gemeente verdwijnen.

Tot de opdracht behoorde ook te adviseren over aangevraagde sloopvergunningen. De commissie heeft vastgesteld dat sloop niet het enige gevaar is waardoor historisch waardevolle objecten of ornamenten dreigden te verdwijnen. Er diende ook te worden geadviseerd over (ver)bouwvergunningen van panden die op de MIP-lijst stonden. Daarnaast heeft de commissie, vooruitlopend op de samenstelling van de gemeentelijke monumentenlijst, enkele waardevolle objecten onder de aandacht gebracht om deze voor verdwijning te behoeden.